Prins Friso Ingenieursprijs

Mij is de eer toegekomen om in opdracht van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI), naar ontwerp van Christian Leenders, de Prins Friso Ingenieursprijs te maken.

Deze ingenieursprijs van het KIVI bestaat al enkele jaren.

Aangezien Prins Friso zich nadrukkelijk bewoog op het snijvlak van ingenieurswetenschappen en maatschappij en vanwege zijn inspirerende nalatenschap aan de ingenieurswereld, is het bijzonder passend om de Ingenieur van het Jaar vanaf 2015 te vereren met de Prins Friso Ingenieursprijs. 


Overigens was Prins Friso ook een gewaardeerd lid van KIVI.

De reactie van het Koningshuis naar aanleding van de 1e uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs aan de voorzitter van KIVI.

“Geachte Mevrouw/Geachte Heer Van Pernis,

Namens H.K.H. Prinses Beatrix en Prinses Mabel wil ik U hartelijk bedanken voor de goede organisatie en de inspirerende middag die zij genoten hebben op 18 maart j.l. bij de uitreiking van de KIVI Prins Friso Ingenieursprijs.

Tevens wil ik U namens beide Prinsessen heel erg bedanken voor de bijzonder mooie broches die zij mochten ontvangen."

De techniek

Toen ik het mooie ontwerp onder ogen kreeg zag ik meteen dat ik voldoende kennis, vaardigheid en ervaring had om het ook te kunnen uitvoeren. Dat ik tijdens de vervaardiging uitdagingen tegen zou komen kon niet uitblijven. Maar zoals dat meestal gaat bedenk je van te voren welke dat zullen zijn en in de praktijk blijken het dan hele andere te zijn. Tel daar het korte tijdsbestek van 3 weken bij op waarin de opdracht uitgevoerd moest worden, en de uitdaging werd zo mogelijk nog groter!!

De grootste technische uitdaging bleek uiteindelijk om de drie verschillende soorten metaal: messing, alpaca en koper, aan elkaar te solderen en een mooie gesloten soldeernaad te krijgen zonder dat het soldeer alle kanten uitvloeide. Die naad was bijna niet onzichtbaar weg te werken, waardoor ik dus op een andere wijze moest solderen.

Van te voren had ik het voorgevoel dat ik heel veel problemen zou krijgen met het buigen van het metaal in de juiste vorm. Maar wat bleek? Ik kon het met de hand buigen waardoor er ook geen beschadigen door tangen plaatsvond. Immers naderhand kon je er niet meer bij om de vorm af te werken en een mooi strak oppervlak en geheel te krijgen.

De Broche

Het KIVI wilde ook als blijvende herinnering aan de eerste uitreiking van deze prijs, een tastbare en blijvende herinnering aan de prinsessen Beatrix en Mabel geven, en dat in de vorm van een bij de award passende broche

Net als de award, moesten de broches uit de drie metalen bestaan en dezelfde verwantschap hebben. Het was fijn dat ik in dit ontwerp wat meer mijn eigen visie tot uitdrukking mocht brengen. Zo kon ik er een echt mooi en levendig sieraad van maken. De steen waarvoor in het ontwerp voor de award (en ook de broches dus) is gekozen, is de aquamarijn.

Ondanks het korte tijdbestek is er een heel mooi resultaat uitgekomen en zijn zowel de award als de broches met veel enthousiasme ontvangen. Het was voor mij dan ook een hele eer dit te mogen doen en een mooier visitekaartje kan ik me niet wensen….

STUDENT TEAM AWARD

Sinds 2022 is ook de Student Team Award in 't leven geroepen door 't KIVI, om studenten te stimuleren vooral door te gaan met innoveren op welk gebied dan ook.